#

Interview met Bestuurslid Promotie Marit Gorissen

07 Mrt 2017

Nieuw op de website: interviews met Utrechtse Jonge Democraten! Leden krijgen de mogelijkheid om elkaar te interviewen en zo wat meer te weten te komen over iemands drijfveren, idealen en wat iemand bij de Jonge Democraten bracht. De geïnterviewde zal vervolgens het stokje van de interviewer overnemen en het volgende interview afnemen. Op deze manier hopen we een interessante column op onze website te krijgen waarin we veel verschillende leden aan het woord zullen laten. De aftrap wordt gegeven door Bas ter Brugge (Bestuurslid Politiek) die Marit  Gorissen (Bestuurslid Promotie) interviewt.

Gezellig zitten wij samen op een druilerige dinsdagmiddag aan een kopje koffie in de binnenstad van Utrecht. Ik heb me even moeten voorbereiden voor ik dit interview ging houden; wat weet ik al van Marit en welke vragen zou ik haar kunnen stellen? Na zes maanden samen in het bestuur te zitten weet ik gelukkig waar Marit vandaan komt: het pittoreske Barneveld op de Veluwe. Iets van haar achtergrond is mij ook al bekend; opgevoed in een gelovige omgeving en nu Rechten studerend in een grote stad met veel vrijheid. Hierop doorvragend vertelt ze mij dat ze bij haar ouders - hou je vast - nog op klompen loopt: "Je voelt het niet als een paard dan op je tenen trapt!" Verder is koken niet echt Marit's ding; "Ik maak couscous, kale couscous of couscous-soep." Saillant detail hierbij is dat het bestuur haar als verjaardagscadeau het boek ‘Couscous op Zondag’ gegeven heeft. "Ze dachten dat ik met het kookboek niks zou doen, wat ook wel klopt."

Ik was benieuwd om te horen wat Marit aantrekt binnen de JD. Die gelovige achtergrond en dan zo’n progressieve, seculiere jongerenorganisatie? Het gevoel dat alles geaccepteerd wordt, zolang je anderen in hun waarde laat, en jezelf volledig kunnen laten zien waren de belangrijkste redenen voor Marit om zich aan ons te binden. Maar hoe ben je dan bij de JD gekomen? "Die gezelligheid van de vereniging maak je pas mee als je erbij bent!" Marit antwoord hierop met een heel relaas wat kort gezegd op het volgende neerkomt; Vorig jaar ging ze heel ongemakkelijk alleen naar de nieuwjaarsborrel van de Jonge Democraten Utrecht. Gelijk werd ze echter aangesproken en bij de afdeling betrokken. Door dit warme gevoel is ze naar maandagavonden gegaan en gelijk actief geworden in de werkgroepen Filosofie en Veiligheid & Justitie (na korte absentie heropgericht in februari). De keuze voor haar portefeuille als bestuurslid van de afdeling was dan ook snel gemaakt: Promotie. "Na zo warm welkom geheten te zijn, wil ik graag dat andere mensen zich net zo welkom voelen. Het leukste aan de functie is dat ik niet de zaal hoef op te bouwen voor een activiteit en ongegeneerd met mensen mag borrelen, terwijl de andere bestuursleden werken. EN dan ook nog eens mijn taak als promotie goed doen!"

Als Bestuurslid Politiek vraag ik me na zo’n verhaal gelijk af of zij ook wel wat weet van onze politieke standpunten. Is Marit bekend met het feit dat wij voor een gekozen president zijn, een basisinkomen voor iedereen willen en voor hulp bij sterven bij voltooid leven zijn? Heel eerlijk geeft Marit toe dat zij niet van alle standpunten van de JD op de hoogte is. Wel heeft ze een sterke mening over het Koningshuis: "Jammer dat de Jonge Democraten nu voor een republiek zijn. Het voordeel van een Koningshuis is natuurlijk Willem-Alexander met mooie filmpjes van Lucky-TV."

Na een half uur gepraat te hebben besloot ik het interview af te sluiten met de vraag: wat is je leukste ervaring binnen het bestuur? Zonder enig nadenken kwam eruit: "De gezellige weekenden met z’n allen! Zo’n kader-, bestuurs- of congresweekend hebben zo’n geweldige sfeer. Je leert elkaar goed kennen."

Op deze positieve noot besloten wij ons interview, betaalde ik de rekening en gingen wij ieder ons weegs in een nog net zo kil en koud Utrecht.

Bas ter Brugge

Categorie: Weblog