#

Interview met Jasper Stoorvogel

21 Mei 2017

Leden van de Jonge Democraten Utrecht krijgen de mogelijkheid om elkaar te interviewen en zo wat meer te weten te komen over iemands drijfveren, idealen en wat iemand bij de Jonge Democraten bracht. De geïnterviewde zal vervolgens het stokje van de interviewer overnemen en het volgende interview afnemen. Op deze manier hopen we een interessante column op onze website te krijgen waarin we veel verschillende leden aan het woord zullen laten. Deze keer een interview van Jasper Stoorvogel (Trainer bij de Jonge Democraten en oud-afdelingsbestuurder) door Lysanne van Schaik.

Nadat Marit mij interviewde, was het aan mij de taak om het stokje over te nemen en een ander JD-lid te interviewen. Het leek mij heel leuk iemand te interviewen die trainer is, om de lezers ook deze kant van de JD te laten zien. De perfecte kandidaat was snel gevonden: Jasper Stoorvogel. Hoewel het enige moeite kostte om een datum te plannen (druk-druk-druk), was op een regenachtige vrijdagmiddag in de Anne & Max toch het moment daar. Onder het genot van een pot thee (bijna niet te drinken door het lastig kopje) en een ice-tea, hebben we een leuk gesprek over Jasper zijn JD-verleden, huidige activiteiten en alles wat de toekomst gaat brengen.

Ter introductie: Jasper is 2 jaar geleden lid geworden van de JD. Hij wist altijd al wel dat hij lid wilde worden, hoewel de drempel om dit ook echt te doen wel hoog was. De drempel eenmaal gepasseerd, is Jasper direct actief geworden in 2 werkgroepen, waarvan 1 als voorzitter, en heeft hij het benefiet georganiseerd. Hierna is hij doorgestroomd als bestuurslid promotie in het bestuur Blok, waar hij onder andere het zomeroffensief heeft georganiseerd. Tegenwoordig zet hij zich als trainer in voor de JD.

Ik ken Jasper niet van de JD, maar van de USBO waar we allebei onze master aan het afronden zijn. Als ik hem vertel dat hij mij daar erg geënthousiasmeerd heeft over de JD, vertelt hij dat hij dat graag doet. ‘Het leuke aan de JD is dat je heel snel kansen krijgt jezelf te ontwikkelen en door te groeien, terwijl je politiek actief bent. Iedereen kan doen wat hij/zij wilt en wordt gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen. Ik probeer met zoveel mogelijk mensen hierover in gesprek te gaan’.

Wat maakt Jasper dan een echte Jonge Democraat? ‘Het vrijdenkende van D66 en de JD heeft mij altijd al geïnteresseerd. Ik vond politiek altijd heel leuk en ben, als ik er zo over nadenk, altijd D66-minded geweest. Een progressieve partij, die staat voor liberale waarden waarbij iedereen moet doen wat hij of zij wilt, maar wel gestimuleerd wordt het beste uit zichzelf te halen. Toch zit ik wel in een tweedeling; ik denk over sommige punten ook echt anders. Voorbeelden zijn het koningshuis, waar ik heel positief tegenover sta, en overheidsregulatie, waarvan ik vind dat de overheid zeker regels kan opstellen om kaders te schetsen, zoals mijn voorgestelde verbod tegen smartphone-gebruik op de fiets.’

Over dit laatste onderwerp heeft Jasper een motie geschreven, behandeld op een AAV en het vorige congres. Dit is niet geheel toevallig: voor zijn werk als teamleider bij Team Alert komt hij veel in aanraking met jongeren, die hij voorlichting geeft over verschillende onderwerpen, waaronder verkeersveiligheid. Jasper wordt zichtbaar enthousiast wanneer hij het hier over heeft. ‘Het is niet meetbaar wat je er uiteindelijk mee bereikt door met deze jongeren in gesprek te gaan, maar je bent er uiteindelijk van overtuigd dat je het verschil kan maken en de wereld een stukje veiliger achterlaat.’

Mede omdat Jasper het zo leuk vindt om jongeren te motiveren zich verkeersveilig te gedragen en zijn positieve ervaringen als bestuurslid promotie, spreekt het training geven bij de JD hem ook aan. ‘Ik zie het echt als een nieuwe uitdaging goeie trainingen neer te zetten, waarbij ik de groep goed aanvoel. Ik wil dat leden echt nieuwe dingen leren en dit ook met zich meenemen als ze de deur weer uitlopen. Goede trainingen vind ik interactieve trainingen waarbij de trainer niet alleen staat te praten, maar voornamelijk samen met de groep tot resultaat komt.’ Jasper heeft inmiddels trainingen gegeven over debatteren, framing en het geven van feedback. 1 specifieke training staat nog wel op zijn verlanglijstje: ‘Het lijkt mij heel gaaf om de huidige mediatraining uit te bouwen en toekomstige voorzitters mediatraining te geven, waarbij ze goed leren hoe ze bijvoorbeeld voor de camera moeten reageren.’

Jasper blijft voorlopig dus zeker nog actief bij de JD. ‘Ik ben trots op wat ons afdelingsbestuur heeft bereikt en welke dingen ik als bestuurslid mocht doen. Ik heb hier heel veel van geleerd; het aanspreken van nieuwe leden, dingen organiseren maar zeker ook het samenwerken met een positieve groep mensen. Als trainer hoop ik op dezelfde manier mensen aan te kunnen spreken.’ Behalve actief lid bij de JD, zet Jasper zich de komende tijd ook in voor de PolitiekFabriek Utrecht (PFU): een stichting, bestaande uit 8 politieke jongerenorganisaties, die als doel heeft jongeren te betrekken bij de politiek en actuele maatschappelijke vraagstukken. ‘Door het organiseren van het Zomeroffenssief heb ik gemerkt hoe leuk het is om met verschillende PJO’s samen te werken. Als voorzitter van de Raad van Toezicht wil ik stimuleren dat de PFU goed actief blijft.’ Behalve actief bij de JD en de PFU, zit Jasper ook in het online team van D66 Utrecht en heeft hij zich actief ingezet bij de campagne van de landelijke verkiezingen dit jaar.

Na meer dan een uur gezellig te hebben gepraat, heeft Jasper de theepot leeggedronken en moet hij weer gehaast naar de volgende afspraak: een gezellig diner met bestuur Blok. Als ik hem vraag hoe hij het toch allemaal doet, heeft hij een mooi antwoord: ‘het is wat je er zelf van maakt’. En zo is het maar net!

Categorie: Weblog