#

Interview met Lysanne van Schaik

24 Apr 2017

Met een tweede interview is sprake van een nieuwe traditie op de website van de Jonge Democraten Utrecht! Maandelijks krijgen leden de mogelijkheid om elkaar te interviewen en zo wat meer te weten te komen over iemands drijfveren, idealen en wat iemand bij de Jonge Democraten bracht. De geïnterviewde zal vervolgens het stokje van de interviewer overnemen en het volgende interview afnemen. Dit maal is het aan Marit Gorissen (Bestuurslid Promotie) om Lysanne van Schaik te interviewen.

Op een donderdagmiddag spreek ik af met Lysanne van Schaik in de koffiethuishaven van de Jonge Democraten Utrecht, de Ontdekking. Lang nadenken over wie ik wilde interviewen, hoefde ik niet: geen JD-veteraan, maar een iets nieuwer lid dat snel actief is geworden.

Lysanne (22 jaar) is in september van Amsterdam naar Utrecht verhuisd vanwege haar master Bestuurskunde. ‘Utrecht voelde mij meer thuis dan Amsterdam, het is allemaal wat fijner  en kleiner hier’. Dat dit fijne gewaardeerd werd is geen wonder, aangezien Lysanne zelf uit een kleine stad (Goes) in Zeeland komt. De keuze voor de JD was snel gemaakt aangezien ze uit een 100% D66 gezin komt en al op haar 18e lid is geworden. Na de eerste introavond is Lysanne meteen actief geworden bij de werkgroep OCW en Licence to Heal. Dit met dank aan Michiel en Silke, die haar er de eerste avond meteen bij gehaald hebben. ‘Als je eenmaal bij de JDU geweest bent is het knap als mensen weg kunnen lopen zonder betrokken te raken’. Wat ze leuk vindt om te merken is dat je door de JD een verschil kan maken. Door het manifest heeft ze gemerkt dat ze echt iets kan betekenen, dit geeft veel voldoening. Zelf had ze niks met zorg, maar toen ze werd gevraagd de communicatie op zich te nemen, raakte ze al snel betrokken met het onderwerp ‘dure medicatie’. Ook de werkgroepen zijn heel leuk, de sfeer is goed en je leert andere JD’ers zo beter kennen. Als ik vraag naar gekke JD verhalen komt Lysanne direct met een goed voorbeeld. ‘Tijdens het congresfeest in Limburg zat ik midden in de nacht in bebloed sneeuwwitje outfit met Dave bij de eerste hulp, omdat hij met zijn hoofd de ventilator aan het plafond had geraakt’. Achteraf was het grappig.

Wat Lysanne belangrijk vindt, is dat mensen de ruimte krijgen om zichzelf te zijn. ‘Doe wat je wilt, maar dwing anderen niet om mee te doen’. Mede doordat ze tot haar 18e midden in de biblebelt woonde, heeft ze zich gerealiseerd dat het nooit goed is anderen dingen op te leggen. Je moet juist respect hebben voor elkaars verschillen en keuzevrijheid. Als ik vraag hoe ze haar JD carrière verder voor zich ziet, komen er mooie plannen boven. Lysanne wilt volgend jaar graag het landelijk bestuur in voor de functie Pers en Promotie. Onder andere vanwege haar ervaring met de promotie van het manifest zou deze functie heel goed bij haar passen.

We kletsen nog wat en na anderhalf uur is het weer tijd om verder te gaan. Lysanne verder aan haar scriptie en ik mag een interview gaan uitwerken.

Marit Gorissen

Categorie: Weblog