#

Interview met Tommy

17 Mei 2018

Na vorige keer geïnterviewd te zijn door Demi moest ik zelf aan de bak. Wie beter dan een kandidaat bestuurslid om te interviewen? Dus bel ik Tommy Somer op om een praatje te maken. Tommy heeft net een dagje wedstrijden geroeid met zijn ploegje van de roeivereniging Orca vertelt hij; ze hebben de B-finale gewonnen. Als ik hem vraag iets over zichzelf te vertellen, begint hij over de studie die hij afgelopen september was begonnen: International Business Management Studies. Hier is hij ook snel weer mee gestopt, omdat het – zoals hij zelf zegt – echt totaal niet zijn ding was. Ik kan hem alleen maar gelijk geven als hij vervolgens zegt dat je maar beter snel met een studie kan stoppen als je daar achter komt. Hij werkt nu als bedieningsmedewerker bij Van der Valk in Houten, waar hij woont.

Hij woont in Houten met zijn ouders. Tommy zegt te hebben nagedacht om op kamers te gaan, maar omdat hij niet studeert kan hij niet lenen en is dat dus niet mogelijk. Dat geld geeft hij liever uit aan leuke dingen. Als ik vraag wat hij van Houten vindt, zegt hij het eigenlijk een saai en conservatief forenzen dorpje te vinden. Wel kan je er rustig wonen en is het dorp zo aangelegd dat je alles goed met de fiets, maar niet met de auto kan bereiken, wat Tommy heel tof vindt. Nieuwsgierig naar wat hij precies bedoelt legt Tommy mij uit dat in Houten bepaalde doorgangen tussen de verschillende wijken alleen met de fiets toegankelijk zijn; met de auto moet je eerst om het dorp heen rijden om de verschillende wijken te  kunnen bereiken, wat Tommy heel goed opgezet vindt.

In een interview als dit kan het niet anders dan dat ik vraag hoe Tommy bij de JD terecht is gekomen. Hij vertelt dat hij altijd al geïnteresseerd was in de politiek en op zoek was naar een liberale en progressieve beweging. Aangezien er maar één progressieve en liberale jongerenbeweging is in Nederland kwam hij toen uit bij de JD. Hij was eerst bij de JD Leiden/Haaglanden gaan kijken. Op facebook was hij namelijk gaan zoeken naar leuke evenementen van de JD en zij organiseerden een ‘Prinsenwandeling’. Het was een wandeling langs allemaal dingen van prinsjesdag, met als gids iemand van D66 Den Haag. In het begin kon hij ook niet naar de avonden van Utrecht, omdat hij op maandag trainde met zijn roeiploeg, maar toen dat een andere dag werd, is hij ook hier in Utrecht komen kijken. Toen hij de eerste keer binnenkwam, aan de late kant, zaten Steven en Esther bij de deur. Omdat hij wat zoekend om zich heen keek, vroegen ze hem of hij voor de JD kwam en zeiden ze dat het boven was. Tommy zegt: “Ik weet niet meer welke avond het was, maar het was leuk. Vooral bij de borrel ging ik mij meteen snel thuisvoelen. Nadat ik een aantal keer was geweest, bij de derde keer, vroegen ze of ik bij een werkgroep wilde. Dit werd de Werkgroep Internationaal.” Nu zit hij in de Twinning commissie, waarin hij naar eigen zeggen echt zijn draai heeft gevonden bij de JD.

Om bij de politiek gerichte vragen te blijven, vraag ik Tommy of hij nog politiek ambities heeft, welke hij niet heeft in de zin dat hij zich ooit voor een publieke functie verkiesbaar zou willen stellen. Wat hem wel tof lijkt is werken op een departement, bijvoorbeeld bij buitenlandse zaken of misschien voor de EU. Zoals hij zelf zegt: “ik hoef niet zo nodig in de spotlight te staan, ik zoek meer naar verbinding tussen mensen, ik wil liever besturen dan dat ik een politiek dier ben.”

Geen ambitie om een publieke functie te vervullen dus. Omdat hij zich wel net verkiesbaar heeft gesteld voor het bestuur van de JDU vraag ik hem daarom of hij binnen de JD dan wel ambities heeft. Zijn antwoord? Zeker! Tommy ziet de JD als een platform voor politieke ambities, omdat leden zich er goed kunnen ontwikkelen. Voor Tommy is de JD een plek om het politieke spel dat zich meer achter de schermen afspeelt te leren spelen, zodat hij het politieke proces achter de schermen kan bevorderen zonder in het spotlicht te staan. Wat ook de reden is dat hij voor de functie van Bestuurslid Organisatie is gegaan en niet, om maar wat te noemen, Bestuurslid Politiek en Pers. Tommy ziet zichzelf wel ooit nog eens voorzitter van een afdeling van de JD worden.

Heeft Tommy naast deze ambities nog andere toekomstplannen? Als ik hem dat vraag vertelt hij dat hij zich heeft opgegeven voor een nieuwe studie. Komend jaar gaat Tommy beginnen met de studie docent maatschappijleer aan de Hogeschool van Amsterdam. Zijn idee op dit moment is – wat nog kan veranderen als hij de studie leuk vindt – om deze studie te gebruiken als opstapje naar een studie politicologie of bestuurskunde in Leiden. Met als doel terecht te komen bij een van de functies waar wij het eerder al over hadden.

Tommy en ik hebben het ondertussen gehad over de JD, zijn studie, werk en Orca. Heeft hij nog andere dingen die hij graag doet? Hij twijfelt even. Hij heeft namelijk jarenlang bij de scouting gezeten, en zit daar nog bij, maar gaat hier binnenkort mee stoppen, omdat hij er al een hele tijd niet meer is geweest. Verder vindt hij leuk, zoals hij het zelf zegt, wat iedereen leuk vindt: dingen doen met vrienden. Zoals bij lekker weer een ijsje halen met Anton en Steven, die hij door de commissie Twinning goed kent.

Na een fijn gesprek hangen we op. Als ik nadenk over wat mij is opgevallen, is het niet alleen dat Tommy enthousiast is over wat hij doet, maar ook hoe goed hij nu weet wat hij wil. Ik geloof meteen dat hij over een paar jaar bezig zal zijn met, zoals hij het mij zelf uitlegde, achter de schermen het politieke proces te bevorderen.Categorie: Nieuws