#

'Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten...'

30 Mrt 2017

Het is al jaren een probleem: binnen de Jonge Democraten zijn er veel meer actieve mannen dan vrouwen. Zelfs in een vrouwenstad als Utrecht zijn er elke week aanzienlijk meer mannen op de maandagavondactiviteit te vinden. Dat moet veranderen! Daarom organiseerde de JDU op 8 maart, in het kader van internationale vrouwendag, een brainstormsessie met een aantal vrouwen van de afdeling. Waarom zijn zij ooit actief geworden en hoe kunnen we als Jonge Democraten meer vrouwen aanspreken? Om te constateren of de JDU vrouwen het vrouwentekort überhaupt  als probleem ervaren werd de avond afgetrapt met ‘over de streep’ stellingen. Missen dames een vrouwelijk rolmodel in de politiek? Opvallend was dat hierbij vooral oudere rolmodellen als, Thatcher, Halsema en Clinton werden genoemd. Daarnaast gaf een aantal vrouwen aan het soms enger te vinden om bij de JD te praten tijdens debatten.

In het tweede deel van de avond werd besproken hoe we er als JD voor kunnen zorgen dat bij de JD meer vrouwen actief worden, hun mening geven of zich opgeven voor functies binnen het bestuur of bijvoorbeeld als voorzitter van een werkgroep. Vele ideeën en ervaringen werden uitgewisseld. Een van de belangrijkste uitkomsten was dat vrouwen elkaar zouden moeten stimuleren meer te spreken en soms een extra zetje nodig hebben om een leidingevende rol te vervullen.

Het was een geslaagde avond, met veel positieve reacties, waar we zeker gevolg aan willen geven. Politiek is immers te belangrijk om alleen aan mannen over te laten.

Heb jij nog een idee of plan om meer vrouwen aan te spreken? Laat het ons dan weten via utrecht@jongedemocraten.nl.

Internationale Vrouwendag

Categorie: Weblog