#

Utrechtse D66-jongeren: “Boos? Doe er dan wat mee!”

16 Mrt 2018

De wereld was donderdag 22 februari te klein. Het referendum is niet meer. De Jonge Democraten maken zich echter nog steeds sterk voor referenda en halen dan ook alles uit de kast om van het laatste referendum (21 maart over de Sleepwet) een succes te maken. Wel is de plotselinge algehele verontwaardiging over deze maatregel ergens opmerkelijk te noemen.

 

Herkansing

Opmerkelijk? Ja. Bij het laatste referendum was het opkomstpercentage 32,28%, bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 54%. Deze percentages laten geen grotebetrokkenheid bij welke vorm van democratie dan ook zien. Wij delen de teleurstelling over de afschaffing van referenda, maar zijn ook teleurgesteld in alle mensen die áls ze de kans hebben om hun stem te laten horen niet komen opdagen. 21 maart is de herkansing voor Nederland. Twee herkansingen zelfs. Er is een referendum over de aftapwet én de gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats.  Als iedereen die nu tijd heeft om zich boos te maken over het referendum en het gebrek aan democratie 21 maart een fractie van die tijd gebruikt om deze boosheid om te zetten in actie, slagen we wellicht nu wel voor de test die verkiezingen heten.

 

Waardeer wat je hebt

Het feit dat iedereen boven de 18 mag stemmen is een recht waar men ruim 100 jaar geleden alleen nog maar van kon dromen. Het besef dat mogen stemmen een voorrecht is waar men in andere landen nog steeds voor moet vechten lijkt nonexistent, net als het besef dat dit recht voor ons ook nog steeds heel bijzonder is. Juist in tijden waarin elke beslissing telt is het belangrijk dat we dit met z’n allen doen. Dat we ons samen sterk maken. Onze generatie is de toekomst, maar moet ook met de toekomst leven. De samenleving waar jij in wil leven maak je zelf, maken we samen.

 

Onderneem actie

We moeten minder schreeuwen dat we willen dat er geluisterd wordt naar het volk. We moeten het laten zien. We moeten niet praten over privacy, maar vechten voor onze privacy. Het is niet ingewikkeld meer informatie te verkrijgen. Maak de stemwijzer in de trein naar huis, of op de WC. Lees over de WiV, bekijk één van de items over de sleepwet in Zondag met Lubach, Nieuwsuur en  EenVandaag. De toekomst bouwen was nog nooit zo makkelijk, we moeten het alleen willen.

 

Stem

Wij zijn de toekomst waar we in gaan leven, bouw mee. Ga stemmen voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Stem voor jouw toekomst. Stem op de toekomst. Stem jong. Stem progressief. Ga stemmen voor het referendum. Stem voor veiligheid en privacy. Stem tegen de WIV. Maar vooral: ga stemmen!

Categorie: Nieuws