#

Filosofie

Filosofie

Waarom vinden we wat we vinden? En wat kunnen filosofische denkbeelden voor invloed hebben op onze visie als liberalen? Werkgroep Filosofie neemt een stapje terug van het maatschappelijke gekrakeel. De Werkgroep onderzoekt het hoe en waarom van onze standpunten door te kijken wat de filosofie kan leren over hoe onze maatschappij in elkaar zit en hoe zij eruit moet komen te zien. Ook bekijken ze wat liberalisme vandaag de dag betekent en hoe filosofische inzichten gebruikt kunnen worden om beter beleid te maken. Eerdere onderwerpen waren vrije wil, anarchisme en politieke filosofie achter het sociaalliberalisme.

Bij de Jonge Democraten hebben we privacy hoog op de agenda staan. Het onderwerp komt ook bijna elke dag terug in het nieuws; neem als voorbeeld de aankomende sleepnet wet of het privacybeleid van Facebook. Maar waarom vinden wij privacy zo belangrijk? Heeft iedereen iets te verbergen?

Voorbeeld van een activiteit

Op 9 oktober 2017 was de eerste activiteit van dit jaar en kwam Marijn Sax op bezoek bij onze regionale afdeling in Utrecht om het maatschappelijk belang van privacy toe te lichten. Marijn is promovendus aan het instituut voor Informatierecht (Universiteit van Amsterdam) en houdt en houdt zich dagelijks bezig met kwesties rondom ethiek, privacy en technologie.
Naast de achtergrond en filosofische geschiedenis van privacy kwam al snel de vraag of privacy niet overal een grondrecht zou moeten zijn. Het bewust zijn dat je over privacy beschikt zou namelijk het innovatieve karakter en de algehele gemoedstoestand van de mens positief beïnvloeden. Gelukkig is privacy binnen Nederland al als grondwet aangenomen.
Tegenwoordig horen we steeds vaker dat het nodig is om privacy te limiteren in ruil voor veiligheid. Maar is dit werkelijk zo? De avond was helaas te kort om tot een conclusie te komen wanneer en onder welke voorwaarden privacy ontnomen mag worden. Gelukkig konden alle enthousiastelingen rustig verder discussiëren tijdens de gebruikelijke borrel. En dit allemaal zonder bang te zijn dat we stiekem afgeluisterd worden.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd? Dan is het vooral belangrijk dat je interesse hebt in filosofie. Alle expertiseniveaus zijn welkom. Lijkt het jou leuk je steentje bij te dragen aan deze Werkgroep of heb je vragen? Mail dan naar werkgroepen.utrecht@jd.nl.