Nieuws

Interview met Marc

Na mijn interview met Jasper is het nu aan mij de schone taak een lid van deze mooie afdeling te interviewen. Nadat mij stevig is ingepeperd dat ik niet een (oud)bestuurslid mag kiezen, valt de keuze al snel op Marc Schwartz. Als ICT-er, lid van de KasCo (Kascontrolecommissie) en informele ambassadeur van Nieuwegein draagt hij al jaren zijn steentje bij aan de Afdeling Utrecht en de JD in het algemeen.

Het plannen van een gesprek gaat makkelijk: we zitten namelijk, samen met de rest van het ICT-team, een heel weekend in een afgelegen huisje voor de Hackathon [red. landelijk weekend waarbij aan de ICT wordt gewerkt]. Om even uit te rusten van het drukke getyp stelt Marc voor een wandelingetje te maken. Mede vanwege de mooie omgeving stem ik daar maar al te graag mee in.

Zichzelf ontwikkelen is iets wat voor Marc duidelijk heel belangrijk is. Naar eigen zeggen heeft hij daarbij altijd veel gehad aan de JD: “Ik ben door de JD een beter mens geworden.” Hij moet zelf wat om deze uitspraak lachen. “Ergens is dat wel een beetje gek om te zeggen, want het is niet dat ik daarvoor geen goed mens was.” Hij legt uit dat hij door zijn lidmaatschap is gestimuleerd om nieuwe dingen te doen en uit zijn comfortzone te komen. Bijvoorbeeld mensen op straat aanspreken bij een campagne, maar ook gewoon vragen stellen bij een avond met sprekers.  “Ik ben bijvoorbeeld zelf iemand die meer op de achtergrond blijft. Bij de JD heb ik veel geleerd over hoe ik mezelf kan presenteren en op de voorgrond kan treden.”

Dat brengt ons op hoe hij ooit actief werd bij de JD. Twee en een half jaar geleden, in mijn afdelingsbestuurstijd, organiseerde JD Utrecht af en toe avonden buiten Utrecht onder het mom van ‘JDU De Stad Uit’. Een van die activiteiten vond plaats in Nieuwegein. Ruim voor de Sleepwet ging het ook toen al over digitale privacy. Daar maakte Marc, vanuit zijn activiteit bij D66 Nieuwegein, voor het eerst kennis met de JD. En zoals hij het zelf omschrijft: “Het is verslavend.”

Terwijl we door de velden lopen vraag ik Marc welke verschillen tussen de JD en D66 hij heeft gemerkt. Hij vertelt dat een van de belangrijkste punten de sfeer is. Bij D66 ben je uiteindelijk bezig met het volk vertegenwoordigen en moet het dus allemaal best zakelijk zijn. Bij de jongerenpartij is een stuk meer ruimte voor gezelligheid naast de inhoud.  Wat betreft de politieke relatie met D66 is Marc duidelijk. De JD moet flink kritisch zijn en D66 scherp houden. Tegelijkertijd moet het op een verstandige manier gebeuren, waardoor de moederpartij niet te veel geschaad wordt. D66 is immers de beste vertegenwoordiging van het JD-gedachtegoed die we hebben. Hij geeft daarbij concreet aan dat het vaak het slimst is om op de rustige momenten de boel even wakker te schudden.  

Inmiddels is ons huisje weer in zicht gekomen. Na deze wandeling heb ik het idee dat ik deze stille kracht binnen de vereniging weer een stukje beter heb leren kennen.

We want you!

We want you!

Ben je lid van de Jonge Democraten en wil je actief worden binnen de afdeling? Word dan lid van een van onze werkgroepen! De werkgroepen zijn de spil van onze vereniging. Niet alleen organiseren ze interessante, inhoudelijke maandagavonden, ze creëren daarnaast ook politieke output. Zo verdedigen ze regelmatig een zelfgeschreven motie op landelijke JD-congressen. Natuurlijk is er in een werkgroep ook plek voor heel veel gezelligheid! En het leuke is: je hebt geen... specifieke voorkennis nodig om actief te worden bij een werkgroep!

Op dit moment is er plek in de werkgroepen Duurzaamheid; Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; en in de werkgroep Zorg.

Heb je interesse om actief te worden bij een van deze werkgroepen, stuur dan een mailtje naar werkgroepen.utrecht@jd.nl Wil je daarnaast in gesprek gaan met deze werkgroepen, kom dan zeker naar een van de avonden die zij organiseren:
- Duurzaamheid - maandag 23 oktober "Palmolie: vet slim of oliedom?"
- OCW - maandag 6 november "Het Nederlandse geschiedenisonderwijs"
- Zorg - maandag 13 november "Het Zorgfonds; van alle markten thuis?"


Interview Pauline Gerth van Wijk

Na het interview dat Lysanne van Schaik bij mij afnam, is het nu aan mij om een Utrechtse JD’er te interviewen. Ik heb gekozen voor een oude bekende: Pauline Gerth van Wijk. Op dit moment is zij secretaris in het Landelijk Bestuur, maar hiervoor heeft zij ook twee jaar (!) in het afdelingsbestuur van Utrecht gezeten (Bestuur Van Brouwershaven en Bestuur Blok, red.). In Bestuur Blok waren wij bestuursgenoten.

Een datum prikken voor dit interview leek een moeilijke opgave te worden. Pauline stelde daarom voor om samen een keer te ontbijten op Utrecht Centraal. Die ochtend waagde ik er toch nog maar een whatsappje aan, gezien mijn voorgeschiedenis met haar. En dit bleek niet voor niets: ‘‘Shit. Ik was onze afspraak vergeten. Ik kom er nu aan.’’ Sneller dan verwacht was zij daar en zochten wij een plekje op de 6e etage van het stadskantoor. Daar hebben ze goede koffie en een rustige plek om te zitten. Met een muffin en een croissantje zijn we de dag goed begonnen.

Na een tijdje bijgepraat te hebben over onze dagelijkse bezigheden, begonnen we te spreken over hoe het JD avontuur in Utrecht voor Pauline begon. Zij vertelde dat er een Werkgroep Defensie werd opgericht binnen de afdeling en dat zij als 18 jarige studente dacht “Oh, defensie, daar weet ik niks van, dus ik ga er maar eens heen”. Daar aangekomen bleek dat niemand voorzitter wilde worden en dacht ze “Naja, dan doe ik het wel”. Pauline: “Er bleek toen nog geen landelijke Werkgroep Defensie te zijn, waardoor ik dus ook ineens voorzitter van een landelijke werkgroep was, waar ik niks van af wist. De Werkgroep Defensie is dus eigenlijk gewoon een Utrechtse werkgroep.”

Sinds deze zomer is Pauline nog niet veel aanwezig geweest bij afdelingsactiviteiten: “Nou ik ben er dit jaar nog niet zo veel geweest, alleen nog maar bij een borrel, én bij een activiteit in Wageningen.” Op de vraag of ze nog bonding voelt met Utrecht, antwoordt ze direct: “Ja natuurlijk! Utrecht me stadsie. Je voelt je er wel mee verbonden, alleen het is nu heel druk. Ook drukker dan verwacht eigenlijk.”

Wat betreft anekdotes vertelt ze over een legendarische avond waarbij de lokale Werkgroep Filosofie midden in de nacht naar Amsterdam is gefietst om geld op te halen voor het Kerstbenefiet. “Dat was wel echt een mooie avond. Ik denk dat dat een van mijn favoriete JD avonden ooit was. Het benefiet zelf was ook heel leuk, maar het fietsen was iets heel mafs wat je waarschijnlijk niet nog eens doet.”

Pauline ziet de afdeling ook als een van de meest professionele JD afdelingen die er zijn en geeft aan dat zij daardoor veel heeft kunnen leren. “Ik wist door mijn actieve jaren al een hoop over hoe dingen werken; zo weet ik als oud-afdelingssecretaris wat afdelingssecretarissen nodig hebben. Maar je hebt ook het voordeel dat Utrecht de meeste kaderleden dan welke afdeling ook levert. Ik was op het afgelopen kaderweekend aanwezig en daar waren zo veel Utrechters. En dat ligt ergens aan. Want Utrecht is gewoon het meest georganiseerd en tevens het best georganiseerd. Op die manier krijg je ook een zekere standaard mee van hoe dingen geregeld moeten worden.’’ Toch maakt dit Utrecht geen gesloten club. “Utrecht is best nog wel een open afdeling. Ook omdat er altijd veel nieuwe aanwas is. Er zijn wel vriendengroepen, maar het is niet één vriendengroep. Eigenlijk is Utrecht juist een heel open afdeling.”

Als advies aan nog niet (actieve) leden zegt ze: “De JD is gewoon een geweldig laagdrempelige manier om iets met de politiek te doen, ook als je er eigenlijk niks vanaf weet. Het is super gezellig en je kunt er leuke vrienden maken als je er iets mee doet. En… loop gewoon een keer naar binnen. Zo simpel is het.” Terwijl ze dat zegt, zie ik een mooie glimlach op haar gezicht en denk ik aan het eerste moment waarop ik bij de JD binnen liep, want ook toen was Pauline erbij om mij enorm warm te verwelkomen.  

Geschreven door Jasper Stoorvogel

Utrechtse jongeren zetten politieke nieuwkomers in de schijnwerpers

De Politieke Jongerenorganisaties Jonge Democraten (D66), JOVD (VVD), DWARS (Groenlinks) en Jonge Socialisten (PvdA) organiseren in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een debat met politieke nieuwkomers  op maandag 6 maart in het Schillertheater in Utrecht.

Het politiek geweld tussen Pechtold, Buma en Klaver trekt de aandacht richting de grote partijen.

Om enkele minder bekende partijen, die de publiciteit niet vaak krijgen, de kans te geven zich te profileren, organiseren de eerdergenoemde vier Utrechtse Politieke Jongerenorganisaties een debat tussen hen. Te gast zijn GeenPeil, de Ondernemerspartij, de Piratenpartij, de Vrouwenpartij, Lokaal in de Kamer en Nieuwe Wegen.

Heine ten Hoeve (voorzitter Jonge Democraten Utrecht) vindt het belangrijk dat jongeren ook in gesprek gaan met politieke nieuwkomers: ‘Democratie is de belangrijkste waarde in onze maatschappij. Wij vinden het belangrijk om te luisteren naar elke partij die de moeite neemt zijn eigen geluid in te brengen in het maatschappelijk debat, ongeacht de grootte.’

Om acht uur zullen de partijen zich voorstellen door middel van een korte pitch. Hierna zullen zij in debat gaan over stellingen die jongeren aan het hart gaan. De thema’s die aan bod komen zijn onder andere duurzaamheid, onderwijs, veiligheid en arbeidsrecht. Tijdens het debat is ruimte voor vragen uit de zaal.

Leden Kascontrolecommissie gezocht!

Kascontrolecommissie (KasCo)

Voor de AAV van 13 februari zijn we ook weer op zoek naar nieuwe leden voor onze Kascontrolecommissie. Deze commissie komt 3 á 4 keer per jaar samen, controleert de werkzaamheden van de penningmeester en geeft advies over het te voeren financiële beleid.

Functieomschrijving

Als lid van de kascontrolecommissie (kortweg KasCo) controleer je de werkzaamheden van de penningmeester en geef je de penningmeester gevraagd en ongevraagd advies over het te voeren financiële beleid. Daarnaast wordt er van je verwacht advies uit te brengen op de Algemene Afdelingsvergadering (AAV) over de financiële besluiten die op de agenda staan.

Taken

De KasCo voert de volgende werkzaamheden uit:

• Controleren en goedkeuren van de financiële administratie;

• Adviseren en ondersteunen van de penningmeester;

• Verslag doen aan de Algemene Afdelingsvergadering.

Als KasCo-lid kun je, je vinden in de volgende eigenschappen:

• Kritisch

• Secuur

Tijdsbesteding

De KasCo komt gemiddeld 3 á 4 keer per jaar bijeen om de stand van zaken te evalueren. Een vergadering duurt, afhankelijk van de te bespreken materie, zo'n 1,5 tot 4 uur.

 

Heb jij interesse? Vul dan snel het kandidaatstellingsformulier in en stuur het naar secretaris.utrecht@jd.nl.

Nieuws

Interview met Marc

Na mijn interview met Jasper is het nu aan mij de schone taak een lid van deze mooie afdeling te interviewen. Nadat mij stevig is ingepeperd dat ik niet een (oud)bestuurslid mag kiezen, valt de ke...

Lees meer...

maandag 20 november 20:00
Student en Starter in de grote stad: het gevecht om woonruimte (LET OP: andere locatie) - Utrecht
zaterdag 25 november 10:00
Day of the Middle East - Landelijk
maandag 27 november 20:00
Motieschrijfavond - Utrecht
zaterdag 02 december 11:00
PI-Dag - Politiek Inhoudelijke Dag - Landelijk
donderdag 07 december 19:30
Schrijfmarathon voor Amnesty - Landelijk
donderdag 14 december 12:00
IFLRY Congres - Landelijk
vrijdag 15 december 17:00
BBBB Arnhem-Nijmegen - BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers - Landelijk
zaterdag 16 december 18:00
JD-Kerstgala - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookTwitter

© 2017 Jonge Democraten